Begeleiderspas auto

Met de begeleiderspas mag je al auto rijden op je 17e!

 

2toDrive

Als je meedoet aan het experiment 2toDrive, mag je in de periode tussen het behalen van je rijbewijs en je achttiende verjaardag auto rijden, mits je wordt begeleid door een door jou zelf gekozen begeleider. Je moet minimaal één begeleider opgeven, en je mag er maximaal vijf hebben. Deze begeleiders worden geregistreerd door de RDW, en komen op een pas te staan. Deze pas wordt de begeleiderspas auto genoemd, en dient tot aan je achttiende verjaardag altijd meegenomen te worden tijdens het auto rijden, net als je rijbewijs.

Stappenplan begeleiderspas auto

Stap 1

Al je begeleiders dienen zich eerst aan te melden. Dat kan via de site van 2toDrive.

(Pas als alle coaches zich hebben aangemeld, kun je de begeleiderspas auto aanvragen. Pas hiermee op, want anders staan misschien niet al je begeleiders op de pas!)

Stap 2

De begeleiderspas moet aangevraagd zijn voordat je je rijbewijs bij de gemeente kunt aanvragen. Ons advies is om de begeleiderspas ruim voor je praktijkexamen aan te vragen, zodat je daarna niet langer hoeft te wachten voor je eindelijk in de auto kunt stappen. Je kunt de pas voor €35 aanvragen via DigiD.

Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas auto binnen heeft gekregen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als alles goed gaat, krijg je binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.

Voorwaarden deelname 2toDrive

  1. Je moet woonachtig zijn in Nederland.
  2. Je moet tenminste 16,5 jaar oud zijn.
  3. Je moet jonger zijn dan 18 jaar.
  4. Je moet in het bezit zijn van je rijbewijs