Praktijkexamen CBR

Het praktijkexamen CBR mag je al doen vanaf 17 jaar!

Praktijkexamen CBR

Vanaf het moment dat je 17 jaar bent mag je in Nederland een praktijkexamen afleggen bij het CBR.

Hoe verloopt het praktijkexamen CBR

Het praktijkexamen CBR duurt in totaal ongeveer 45 minuten. Vooraf zul je kennis te maken met de examinator en kort te horen krijgen wat er tijdens het rijden gaat gebeuren. Dan begint het examen echt, en zul je eerst van een afstand van ongeveer 25 meter een kenteken moeten oplezen, om te laten zien dat je goed genoeg kunt zien. Meestal stelt de examinator daarna een paar vragen over de werking en het onderhoud van de auto, maar deze vragen tellen niet mee in de beoordeling. Vervolgens begint de rit. Het belangrijkste is dat je hierin laat zien dat je veilig kunt rijden en de situatie beheerst. Helemaal foutloos hoeft het niet te zijn, maar het gaat er juist om dat je eventuele foutjes veilig kunt corrigeren.

In de rit zitten enkele vaste onderdelen. Zo zul je een stukje zelfstandig moeten rijden, bijvoorbeeld op het navigatiesysteem, door iets te volgen op de borden of met een reeks instructies (alsof je de weg hebt gevraagd). Ook zul je twee van de bijzondere verrichtingen moeten laten zien. Het totaalbeeld van de rit blijft echter het belangrijkste!

Geslaagd of gezakt

Zodra je terug aan tafel bent in het CBR hoor je direct of je bent geslaagd of gezakt. Vervolgens zal de rit worden besproken, ongeacht het resultaat. In elke rit zitten immers nog verbeterpunten. Mocht je zakken, dan zal er duidelijk gezegd worden aan welke onderdelen er nog gewerkt moet worden, zodat je je gerichter kunt voorbereiden op je volgende examen. Als je bent geslaagd, kun je direct na het examen een afspraak bij jouw gemeente maken om je rijbewijs aan te vragen. Daarna duurt het nog vijf werkdagen voordat je eindelijk echt zelf mag rijden, tenzij je nog zeventien bent natuurlijk.

Stappenplan

  • Machtig ons via Mijn CBR voor het aanvragen van je praktijkexamen
  • Wil je je rijbewijs op je 17e al halen? Dan moet je voor je examen een begeleiderspas auto aanvragen.
  • Na ontvangst van je betaling en machtiging zullen wij het praktijkexamen CBR voor je inplannen. Je kunt natuurlijk aangeven op welke dagen je verhinderd bent, zodat je je examen op een voor jou gunstige dag kunt doen.
  • Doe je examen. Je hoeft niet te denken dat het je niet gaat lukken, want je doet pas examen als je rijinstructeur ervan overtuigd is dat je er klaar voor bent.